Extra

Deze pagina geeft een korte achtergrond van het Kyokushin Karate, hoe het eraan toe gaat in de trainingszaal (dojo etiquette), de onderdelen van een karatetraining en tot slot hoe er geteld wordt in het Japans. Vraag je Sensei (leraar) om uitleg als je iets niet begrijpt.

Kyokushin Karate

Karate, betent “lege hand” (kara = “leeg”, te = “hand”) wat inhoudt dat je in principe zonder wapens vecht. Kyokushin of Kyokushinkai karate is de naam van de karate stijl (ryu) ontwikkeld door Masutatsu Oyama (1923-1994). Kyokushinkai is Japans voor het samenwerken (Kai) van de uiterste (Kyoku) waarheid (Shin). Door veel te trainen kom je er achter wat dit precies betekent. De karatevereniging in Groenlo is aangesloten bij de Nederlandse Karate Kyoushinkai Organisatie (NKKO), die weer onder de European Kyokushin Organization (EKO) en International Kyokushin Organization (IKO) in Japan valt. Hoofd van de NKKO is Shihan Loek Hollander, 8e dan. Na het overlijden van de oprichter Masutatsu Oyama is Akiyoshi (Shokei) Matsui, ook 8e dan, benoemd als hoofd van de IKO.

Dojo etiquette

De zaal waarin je traint heet de dojo. Sensei is Japans voor leraar. Leraren met een vijfde dan (het aantal gouden strepen op hun zwarte band) of hoger worden met Shihan aangesproken. Tijdens de training draag je een karatepak Gi een een band Obi. De band geeft je graad aan: je begint met een witte band 10e kyu en door voor examens te slagen, werk je toe naar de zwarte band, eerste dan ook wel shodan genoemd. De volgorde van de banden is als volgt: wit (10e kyu), blauw (8e kyu), geel (6e kyu), groen(4e kyu), bruin(2e kyu) en tot slot zwart (1ste dan). Karateka’s met een hogere graad worden aangesproken met Sempai.

Als je de dojo betreedt, groet je met “Oesh” en je vuisten in fudo-dachi. Daarna begroet je de aanwezige Sensei’s ook weer vanuit fudo-dachi met “oesh”. Bij het sein Szeeza (begin van de les), gaat iedereen in Szeeza zitten: kniezit met het zitvlak op de hielen en vuisten in de liezen. Dit gebeurt op volgorde van graad met de leerling met de hoogste graad rechts vooraan. De aanwezige sempai verzorgt de openingsceremonie. Hij kijkt eerst naar achteren of iedereen in de juiste houding zit, waarna hij luid roept mokuso (ogen dicht) iedereen sluit de ogen en wacht op de uitroep mokuso jame (ogen open). Daarna volgt chinden-ni-rei, dit is de groet aan de tempel, waarbij een ieder belooft zich zowel lichamelijk als geestelijk voor de volle 100% te geven. Dit wordt gedaan door de vuisten met de knokkels van de wijs en middelvingers op de grond voor je te plaatsen en iets door te buigen terwijl men vanuit de ooghoeken naar voren blijft kijken. Zorg ervoor het zitvlak aangesloten op de hielen te houden. Daarna draait de Shihan zich om en zit nu recht tegenover de leerlingen, waarop de sempai met de hoogste graad roept Shihan-ni rei waarop een ieder weer groet met de knokkels op de grond en een duidelijk “Oesh” laat horen. Vervolgens draaien de sensei’s zich om en de sempai roept Sensei-ni-rei waarop een ieder wederom groet met de knokkels op de grond met een duidelijk “Oesh”. Hierna blijft iedereen zitten tot de leraar zegt wat er gaat gebeuren.

Woordenlijst

Karate “Lege hand”
Kyokushinkai Kyoku = uiterste, shin = waarheid, kai = samenwerken of samengaan
dojo Trainingsruimte
Shihan Leraar met vijfde dan of hoger
Sensei Leraar
Sempai Hoger gegradueeerde
dan-graad Graad van zwarte band, beginnend bij eerste dan (shodan) en oplopend.
kyu-graad Gekleurde band, beginnend bij 10e kyu aflopend tot 1e kyu.
Oesh of osu Karate groet of bevestiging
Fudo-dachi Fudo dachi
Szeeza Begin van de les
Mokuso “Ogen dicht”
Mokuso Jame “Ogen open”
Shinden ni-rei “Begroet de tempel”
Shihan/Sensei ni-rei “Begroet de Shihan/Sensei”

Karatetraining

Een karatetraining kan uit de volgende onderdelen bestaan:

  • Warming up, rek- en strekoefeningen en conditietraining
  • Kihon: basistechieken
  • Kata: vastgelegde loopvorm waarin kihon-technieken worden gebruikt
  • Tameshi-wari: het breken van hout of ander materiaal
  • Kumite: gevechtstraining

Warming up, rek- en strekoefeningen en conditietraining

Zie het filmpje hieronder.

param>

Kihon

Tijdens een kihon-training worden basistechnieken zoals stoten, schopen, weringen en standen behandeld. Deze technieken zijn bedoeld als basis voor het vechten.

Shokei Matsui legt shuto uchi uchi uit:

Kata’s

Kata’s zijn van te voren vastgelegde loopvormen waarin kihon technieken worden gebruikt in een schijngevecht. Kata’s worden vaak op de tel geleerd, maar tijdens examens en kata wedstrijden wordt er meestal niet geteld (mogore).

De eerste kata’s beginnen in fudo dachi, na het noemen van de naam van de kata (al dan niet gevolgd door mogore, zonder tel) gevolgd door yoie wordt geopend naar yoi dachi. Bijvoorbeeld Taikyoku sono ichi (“Taikyoku nummer 1”):

Latere kata’s beginnen vaak in musubi dachi met de ogen dicht. Bij het noemen van de kata worden de ogen geopend en bij yoie wordt er met ibuki geopend naar yoi dachi. Bijvoorbeeld bij de Gekisai dai:

Op Youtube zijn een heel aantal Kyokushin kata’s te vinden. Hier een kleine selectie:

En een Shotokan kata die we ook wel eens oefenen

 

Tameshi-wari

Bij tameshi-wari training voer je een breektest uit om erachter te komen of je technieken zuiver en hard genoeg zijn om planken of ander materiaal te breken. Een onzuivere techniek, verkeerd uitgevoerd of geplaatst kan erg pijnlijk zijn:

Maar ook erg spectuculair voor tijdens een demonstratie:

Kumite

Er zijn verschillende vormen van Kumite, gevechtstraining, waarin je met een partner traint. Deze gevechten kunnen van te voren zijn afgesproken, zoals bij ippon- en sanbonkumite waarbij een aantal stappen van aanval en verdediging worden doorlopen. Tijdens jiyu kumite of randori wordt er vrij met elkaar gevochten.

Het Kyokushin Karate kenmerkt zich door het full-contact vechten, waarbij men elkaar voluit mag raken. Tijdens wedstrijden wordt dan ook zonder scheen- of vuistbeschermers gevochten en gaat het erom een knock-down of knock-out bij de tegenstander te forceren. Bij jeugdwedstrijden wordt wel met bescherming gevochten en gaat het om het scoren van punten door maken van rake technieken (semi-contact). Bij trainingen worden ook bij de senioren vaak beschermers gebruikt om blessures te voorkomen. Een belangrijk aspect van gevechtstraining is respect voor elkaar te hebben. Een geoefende of fysiek sterkere karateka kan een zwakkere tegenstander makkelijk uitschakelen, maar hier leren beide karateka’s niet zoveel van. Het gaat erom elkaars grenzen op te zoeken en deze door training te verleggen.

Hieronder een flimpje uit 1991 van een wedstrijd tussen Francisco Filho en Andy Hug.

Tellen in het Japans

0 Zero
1 Ichi
2 Ni
3 San
4 Shi
5 Go
6 Roku
7 Shichi
8 Hachi
9 Ku
10 Ju
100 Hyaku
1000 Sen